به زبان ساده، ممکن است دو فرد باهم قراردادی برای معامله اجناس، املاک و غیره عقد کنند. اما وقتی زمان پرداخت وجه می شود، فرد یا آن را پرداخت نمی کند، یا با تاخیر این کار را انجام می دهد که ممکن است باعث بوجود آمدن مشکلاتی بین طرفین بشود. در این شرایط بحث مطالبه وجه بوجود می آید.
شخص طلبکار می تواند برای مطالبه وجه خود به صورت کاملا قانونی اقدام کند که بر طبق مواردی همچون: چک، سفته، رسید و موارد این چنینی، می تواند این کار را انجام دهد.
نکات مهم در مطالبه وجه
- اقدام به مطالبه وجه، به طور کلی یک شکایت مالی تلقی می شود. یعنی اگر شخصی قصد انجام دادن این کار را داشته باشد باید هزینه های مربوط به دادرسی را تقبل کند.
- اگر در شرایطی که مطالبه وجه از نوع پول رایج کشور باشد، شخص می تواند علاوه بر دریافت کردن مقدار اصل پول خود، مبلغی بابت خسارت تحت عنوان “تاخیر در پرداخت” نیز دریافت کند.
- باید در نظر داشت که مطالبه وجه امری حقوقی می باشد. بنابراین اگر فردی بخواهد به شکل کیفری اقدام به این کار کند، نه تنها نتیجه بخش نمی باشد، بلکه باعث هزینه اضافی و هدر رفتن وقت و پول می شود.
- مورد در این زمینه وجود دارد به اسم تامین خواسته که یعنی شخص طلبکار می تواند همه اموال فرد بدهکار را بعد از تنظیم شکایت، توقیف کند.
پیگیری دادخواست مطالبه وجه
- بعد از اینکه شخص طلبکار دادخواستی مبنی بر مطالبه طلب تنطیم کرد، می تواند با مراجعه به مراکز و دفاتر قضایی، یا با مراجعه به دفاتر دادگاه های عمومی، نسبت به تکمیل مراحل ثبت درخواست اقدام کند.
- در صورتی تمامی مراحل پرونده انجام شده باشد، دادگاه برای تعیین زمان بررسی، اقدام به صدور دستور می کند.
- پس از اینکه زمان بررسی پرونده اعلام شد، طرفین در دادگاه حاضر می شوند. قاضی با شنیدن اظهارات هر دو شخص رای نهایی را صادر می کند.
شیوه های مطالبه وجه یا طلب
پایه ترین روش، ارسال اظهارنامه می باشد. برای انجام این کار باید به دفاتر خدمات قضایی الکترونیکی مراجعه کرده و نسبت به ثبت درخواست اقدام کنید. دقت داشته باشید که در نوشتن اظهارنامه به هیچ عنوان از کلمات زشت استفاده نکنید و توهینی در متن نیز مشاهده نشود.
یکی از این روش ها، تنظیم دادخواست می باشد. پس از اینکه از طرف بدهکار برای اظهارنامه پاسخی دریافت نشد، مانند تنظیم اظهارنامه، باید متن دادخواست نوشته شود و نسبت به ثبت آن در دفاتر خدمات قضایی (الکترونیکی) اقدام کرد.
برای مطالبه وجه به صورت قانونی، به وکلایی در این زمینه نیاز پیدا خواهید کرد. برای استفاده از راهنمایی و مشاوره حقوقی مجرب ترین وکلا در این زمنیه می توانید به گروه وکلای داور مراجعه نمایید.
سوالات حقوقی متداول مرتبط با مطالبه وجه – طلب
منظور از دعوای مطالبه وجه و طلب چیست؟
به هر دلیلی که شخصی به عنوان طلبکار، وجه رایج یا پولی را از دیگری طلبکار باشد به خواسته او مطالبه طلب یا وجه گفته می شود. منشأ دعوای مطالبه طلب می تواند یک قرارداد، یک تعهد و مسئولیت قانونی، یا اسناد تجاری حاوی وجه و طلب باشد.
دعوای مطالبه طلب کجا مطرح می شود و دادگاه صالح کدام است؟
به طور کلی دعوای مطالبه وجه و طلب دعوای منقول محسوب می شود و در صلاحیت رسیدگی دادگاه محل اقامت خوانده است (صلاحیت محلی). صلاحیت ذاتی رسیدگی به دعوای مطالبه طلب و وجه هم با دادگاه عمومی حقوقی است.
چه دلایل و مدارکی برای دعوای مطالبه وجه لازم است؟
لایل و مدارک مخصوص و منحصر بفردی برای رسیدگی به این دعوا تعریف نشده است و دلایل اثبات خواسته مطالبه طلب همان دلایل عمومی اثبات ادعا است. اما بیشتر قرارداد یا رسید یا فیش واریز بانکی به عنوان دلایل اثبات این ادعا ارائه و عرضه می شود.
همراه با دعوای مطالبه طلب تکلیف خسارت تاخیر تادیه و خسارت دیرکرد چیست؟
خسارت تاخیر تأدیه یا به تعبیر عامیانه، خسارت دیرکرد که چهار شرط ضروری لازم دارد تا بتوان آن را مطالبه کرد: الف) دین از نوع وجه رایج باشد. ب) موعد مطالبه رسیده باشد. ج) خواهان و طلبکار طلب خود را مطالبه نموده باشد. د) داین و بدهکار توانایی پرداخت داشته باشد. در این خصوص قانون آیین دادرسی مدنی در ماده 522 می گوید: “در دعاویی که موضوع آن دین و از نوع وجه رایج بوده و با مطالبه داین و تمکن مدیون، مدیون امتناع از پرداخت نموده، در صورت تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه از زمان سر رسید تا هنگام پرداخت و پس از مطالبه طلبکار، دادگاه با رعایت تناسب تغییر شاخص سالانه که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و مورد حکم قرار خواهد داد مگر اینکه طرفین به نحو دیگری مصالحه نموده باشند.
حق الوکاله دعوای مطالبه طلب چقدر است؟
رقم ثابت را به عنوان حق الوکاله خواسته و دعوای مطالبه وجه نمی توان در نظر گرفت اما اجمالاً روش ما در دفتر وکالت دادگران این است که بسته به پیچیدگی و ارزش خواسته رقمی در حدود چهار تا ده درصد ارزش خواسته به عنوان دستمزد و حق الوکاله وکیل در نظر گرفته می شود.طبیعتاً هر چه ارزش خواسته بالاتر رود درصد حق الوکاله پایین تر می آید و برای خواستته هایی با مبلغ پایین تر درصد بیشتری (حتی تا 20%) ممکن است در نظر گرفته شود.
هزینه دادرسی مطالبه وجه در دادگاه چقدر است؟
این دعوا یک دعوای مالی محسوب شده و هزینه دادرسی آن مطابق سایر دعاوی مالی برای مرحله بدوی 3.5% ارزش خواسته و برای مرحله تجدیدنظر، واخواهی، فرجام خواهی و اعاده دادرسی تقریباً 4.5% ارزش خواسته می باشد. در دادگاه اگر سقف وجه دادخواست 200 میلیون ریال باشد هزینه دادرسی حدود 2.5 درصد می باشد و اگر از این مبلغ بیشتر باشد، 3.5 درصد محاسبه می شود.