در هر جامعه ای اشخاصی وجود دارند که اموال خود را از راه های نامشروع و غیر قانونی به دست می آورند. در ارتباط با این افراد مفهومی تحت عنوان تحصیل مال نامشروع مطرح می شود.
در ارتباط با تحصیل مال نامشروع ممکن است سوالاتی پیش بیاید:
- آیا جرم تحصیل مال نامشروع همان جرم کلاهبرداری است؟
- مجازات این جرم چه می باشد؟
تعریف جرم تحصیل مال نامشروع
تحصیل مال نامشروع به معنای کسب درآمد از راه های غیرقانونی و خلاف شرع و قوانین است، پس این کار جرم محسوب شده و در قوانین جمهوری اسلامی مجازات به همراه دارد.
مجازات جرم تحصیل مال نامشروع
طبق قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری در قانون جمهوری اسلامی ایران، مجازاتی که برای این جرم تعیین شده است. علاوه بر موضوع رد مال باید به میزان 2 برابر مالی که به دست آورده است جریمه نقدی پرداخت کند و یا اینکه سه ماه تا دو سال حبس بکشد.
البته توجه کنید که در تعیین جرم تحصیل مال نامشروع داشتن وکیل بسیار مهم و تاثیرگذار است به دلیل اینکه نوع دفاعیات وکیل در تشخیص دادن تقدم و تاخر عناصر قانونی جرم می تواند بسیار مفید باشد.
مجازات جرم تحصیل مال نامشروع
- رد کردن مالی که از طریق نامشروع به دست آمده است.
- پرداخت جریمه نقدی به میزان، 2 برابر مالی که به دست آورده است.
- حبس از 2 ماه تا 3 سال بسته به جرم.
موضوعات مطرح در جرم تحصیل مال نامشروع
با توجه به قانون موضوعاتی که این جرم را شامل می شود را می توان به 4 مورد دسته بندی کرد:
- مورد اول: تقلب کردن در پخش و توزیع کالاهایی که قرار بوده است تحت ضوابط و شرایط مشخصی توزیع شوند.
- مورد دوم: در هنگام خرید و فروش امتیازاتی مانند جواز صادرات و واردات کالا را قرار دهید.
- مورد سوم: سوء استفاده کردن از امتیازاتی که مختص به افراد خاصی می باشد. برای مثال کسانی که جواز صادرات و واردات دارند و چیزی که در عرف تحت عنوان موافقت اصولی نام گذاری شده است.
- مورد چهارم: در نهایت به طور کل به دست آوردن مالی که روش به دست آوردن آن از نظر قانونی مشروعیت نداشته باشد.
شرایط جرم تحصیل مال نامشروع
در قانون این عبارت توسط قانونگذار صراحتا اعلام شده است که: «به طور کلی مال یا وجهی تحصیل کند که طریق تحصیل آن فاقد مشروعیت قانونی بوده است.» این عبارت به یک اقدام کلی و جرم انگاری عام اشاره دارد.
با توجه به این عبارت هرگونه تصرف یا تحصیل در مال فرد دیگری بصورت غیر قانونی و بدون داشتن ضمانت اجرای کیفری شامل این جرم می شود. از طرف دیگر شخصی که این جرم را مرتکب شده است و موضوع اتفاق افتاده در این مورد نیز از اهمیت بالایی برخوردار است که در ادامه آن را عنوان خواهیم کرد:
- مرتکب جرم
برای ارتکاب این جرم لزوم به داشتن ویژگی خاصی نیست بلکه هر شخص حقیقی و حقوقی می تواند مرتکب این جرم باشد و به عنوان مجرم شناخته شود.
- موضوع جرم
موضوع این جرم می توان تحصیل هر نوع مال یا پولی باشد برای مثال اسناد و مدارک، وجه نقد، حواله ها، اموال منقول یا غیر منقول، اوراق بهادار و از این دست موارد باشد.
جمع بندی
با توجه به تمام نکات ذکر شده در مورد جرم تحصیل مال نامشروع، برای رسیدگی بهتر این نوع از پرونده و تسریع در روند انجام پرونده وجود یک وکیل باتجربه در زمینه اینگونه پرونده ها بسیار لازم و مفید است.
شما می توانید با مراجعه به گروه وکلای داور اقدام به مشاوره با وکلا حرفه ای و باتجربه در تمام زمینه های حقوقی کنید. وجود وکیل خبره در تعیین میزان جرم تحصیل مال نامشروع می تواند بسیار تاثیر گذار باشد.
تحصیل مال از طریق نامشروع چیست؟
هرگاه شخصی از طرق غیرقانونی مال یا وجوهی را از دیگران بدست بیاورد مرتکب این جرم گردیده است.
آیا درخواست حقوق بیکاری برای فردی که خویش فرما است، تحصیل مال نامشروع محسوب میود؟
قاعدتا بیمه بیکاری به کسی تعلق می گیرد که بیکار می باشد . و اگر بیمه متوجه این امر شود ممکن است تحت عنوان جرم تحصیل مال از طریق نامشروع علیه شما شکایت کند
آیا شاکی پرونده باید پس از اتهام تحصیل نامشروع ادله خود را ثابت کند؟
بله. در غیر این صورت پرونده مختومه شده و رای برائت صادر خواهد شد.
آیا تحصیل مال نامشروع از جرایم قابل گذشت است
جرم تحصیل مال از طریق نامشروع موضوع ماده ٢ قانون تشدید، از جمله جرایم غیر قابل گذشت است. همچنین خوب است بدانید فعل خرید و فروش یا سوء استفاده از “مطلق و عموم امتیازات” مشمول ماده ٢ قانون تشدید نخواهد بود بلکه صرفا امتیازاتی را دربرمیگیرد که به جهت داشتن شرایط ویژه و خاص، به اشخاصی تفویض میگردند.
تحصیل مال نامشروع جرم درجه چند است?
در خصوص معاونت در این جرم در صورت وجود شرایط معاونت من جمله وحدت قصد / تقدم یا اقتران زمانی میان عمل معاون و مباشر و سایر شرایط، معاون به یک یا دو درجه پایین تر از مجازات مجرم محکوم میشود. در اینجا مجازات مباشر درجه 6 است. بنابراین معاون به حبس تعزیری درجه 7 یا 8 محکوم می شود یا اگر جریمه نقدی مجازات اصلی باشد، معاون حبس نمی شود.
مجازات کدام جرم به موجب قانون کاهش مجازات حبس تعزیری تغییر کرده است
مجازات مقرر در ماده ی 614 قانون مجازات اسلامی برای جرم ایراد ضرب و جرح عمدی موجب نقصان یا شکستن یا از کار افتادن عضو و …، از حبس تعزیری درجه 5 به حبس تعزیری درجه 6 کاهش یافت. مجازات مقرر در ماده ی 621 قانون مجازات اسلامی برای جرم آدرم ربایی نیز تغییر یافت. به این صورت که در مورد آدم ربایی به عنف یا با تهدید از حبس تعزیری درجه 3 به حبس تعزیری درجه کاهش یافت. چنانچه آدم ربایی به عنف نباشد، مجازات آن حبس تعزیری درجه 5 خواهد بود. تبصره ماده 621 قانون مجازات اسلامی نسخ شد. لذا مجازات شروع به آدم ربایی بر اساس ماده ی 122 همان قانون تعیین می گردد. مجازات مقرر در ماده ی 677 برای جرم تخریب عمدی تغییر یافت. چنانچه میزان خسارت وارده از 10 میلیون تومان کمتر باشد، مرتکب به جزای نقدی تا دو برابر معادل خسارت وارده محکوم می گردد. مجازات جرم افترا از حبس و شلاق تعزیری درجه 6، به جزای نقدی درجه 6 تبدیل شد. مجازات جرم توهین نیز به جزای نقدی درجه 6 تبدیل شد.
طبق ماده 603 تعزیرات قانون مجازات اسلامی هر یک از کارمندان و کارکنان و اشخاص عهدهدار وظیفه مدیریت و سرپرستی در وزارتخانهها و ادارات و سازمانهای مذکور در ماده(۵۹۸) که بالمباشره یا به واسطه در معاملات و مزایدهها و مناقصهها و تشخیصات و امتیازات مربوط به دستگاه متبوع، تحت هر عنوانی اعم ازکمیسیون یا حقالزحمه و حقالعمل یا پاداش برای خود یا دیگری نفعی در داخل یا خارج کشور از طریق توافق یا تفاهم یا ترتیبات خاص یا سایر اشخاص یا نمایندگان و شعب آنها منظور دارد یا بدون ماموریت از طرف دستگاه متبوعه بر عهده آن چیزی بخرد یا بسازد یا در موقع پرداخت وجوهی که حسب وظیفه به عهده او بوده یا تفریغ حسابی که باید بعمل آورد برای خود یا دیگری نفعی منظور دارد به تادیه دو برابر وجوه و منافع حاصله ازاین طریق محکوم میشود و در صورتی که عمل وی موجب تغییر در مقدار یا کیفیت مورد معامله یا افزایش قیمت تمام شده آن گردد به حبس از شش ماه تا پنج سال و یا مجازات نقدی از سه تا سی میلیون ریال نیز محکوم خواهد شد.