در شرایط فعلی جامعه که آستانه تحمل مردم پایین آمده و زود از کوره در میروند، درنتیجه کوچکترین حرفی که میگویید مواظب باشید چون ممکن است مصداق توهین محسوب شود و فرد با ادعای به اینکه باعث ازبین بردن آبروی او شده اید، شما را به عنوان توهین کننده مورد پیگرد قانونی قرار دهد.
مطمئنا از قدیم شنیده اید که بزرگان گفته اند: زبان سرخ، سر سبز را برباد میدهد. یعنی؛ زبان سرخ، متهم ردیف اول بسیاری از جرمها است. امروزه نیز کم نیستند اشخاصی که به علت زبان سرخ و تیزی که دارند جرمهای نکرده را به آنها نسبت میدهند. در واقع خیلی راحت اگر شما کمی صبر و تحمل داشته باشید، به قول معروف : «ز غوره حلوا سازید» یعنی همه چیز به نفع شما خواهد بود. متاسفانه همانطور که میدانید امروزه بعضی جرمها از کجروی زبان و توهین و فحاشی است.
مطلب پیشنهادی: نحوه ارتباط با گروه وکلای داور
توهین چیست؟
توهین در لغت به معنای خوار کردن، سبک داشتن، و تحقیر کردن است. و دراصطلاح قانونی عبارت است از: توهین و اهانتی که که باعث از بین رفتن آبرو و حیثیت فرد شود، درحالی فرد علی رغم دارا بودن وصف مجرمانه از هیچ کیفیتی برخوردار نیست.
فحاشی چیست؟
فحاشی در لغت به معنی ناسزاگویی و دادن صفات رکیک و زشت به دیگران، که عمل ناپسند میتواند از سر خشم و عصبانیت باشد و باعث ناراحتی و خشم طرف مقابل هم شود.
چه رفتارهایی توهین محسوب میشود؟
توهین میتواند به هر شکل و با هر وسیله ای اتفاق بیفتد. مثلا: به شکل گفتار، رفتار، نوشتار و حتی با اشارات دست و چشم و یا به وسیله ارسال پیامک، ایمیل یا مزاحمت تلفنی که ممکن است باعث خشم و عصبانیت و حتی هتک آبروی طرف شود.
فحاشی و استعمال الفاظ رکیک و زشت هم، نمونه بارز توهین است، اما گاهی رفتارها و گفتارهای دیگری بنا به شرایط در زمرهی جرم توهین قرار میگیرد و مشمول مجازات کیفری خواهد شد.
مجازات توهین و فحاشی درقانون جزای اسلامی
براساس ماده ۶۰۸ قانون مجازات اسلامی: «توهین به افراد از قبیل فحاشی وشنیدن الفاظ رکیک، چنانچه که موجب افترای ناروای زنا یا لواط نباشد، به مجازات شلاق تا ۷۴ ضربه یا ۵۰ هزار تا یک میلیون ریال جزای نقدی خواهد بود.»
مجازات فحاشی
مجازات فحاشی یک جرم عمدی است و ارتکاب غیرعمدی آن در قانون حقوقی جزا، شناخته شده نیست؛ یعنی مرتکب «عمد در ارتکاب رفتار موهن نسبت به دیگری» را داشته باشد.
- مرتکب در ارتکاب عمل خود هوشیار باشد. یعنی در حالت خواب و هیپنوتیزم و مستی نباشد و کلاً بدون اراده مرتکب توهین و فحاشی نشود.
- مرتکب از موهن بودن رفتار خود اطلاع داشته باشد، برای مثال برخی تفاوتهای فرهنگی یا زبانی باعث ناآگاهی او نشود.
گاهی ممکن است گفتار و رفتار توهین آمیز کسی نسبت به دیگری به گونهای باشد که به جای آنکه صرفاً موجب خفیف شدن شخصیت و تحقیر او شود، موجب ارتکاب عمل مجرمانهای را بهطور صریح به وی به شخص توهین کننده نسبت دهد که این نوع گفتار و رفتار موجب تشدید مجازات مرتکب در مقایسه با توهین ساده خواهد شد.
سوالات متداول در مورد توهین و فحاشی
اگر فردی در یک مشاجره توهین کند مجازات او چیست؟
براساس ماده ۶۰۸ قانون مجازات اسلامی توهین به افراد از قبیل فحاشی وشنیدن الفاظ رکیک، چنانچه که موجب افترای ناروای زنا یا لواط نباشد، به مجازات شلاق تا ۷۴ ضربه یا ۵۰ هزار تا یک میلیون ریال جزای نقدی خواهد بود.
آیا دادگاه میتواند با استناد به یک گواه در پرونده کیفری توهین و تهدید و افترا یک نفر را محکوم کند در حالی که او این اتهام را انکار کند؟
در صورتی که تنها دلیل همان گواه باشد خیر ولی اگر دلایل دیگری در کنار آن قرار گیرد ممکن است موجب اثبات اتهام گردد
چگونه بعد از دیلیت اکانت کردن طرف مقابل در شبکههای اجتماعی میتوانیم ثابت کنیم که طرف مقابل به ما توهین کرده است؟
اگر در صندوق پیامهای دریافتی شما، پیام شخصی که به شما توهین کرده موجود است میتوانید از آن پرینت گرفته و به ضمیمه شکایت خود به پلیس فتا یا دادسرای جرائم رایانه ای و الکترونیکی ارائه دهید حتی اگر طرف شکایت شما، پروفایل خود و نام کاربری اش را حذف کرده باشد. در هر حال حتی اگر پرینت از توهین مزبور ندارید شکایت شما از طریق پلیس فتا یا دادسرای مربوط قابل پیگیری است.