انحلال شرکت مسئولیت محدود به معنای از بین رفتن و توقف کامل فعالیت های شرکت است. یک شرکت به دلایل مختلف ممکن است به مرحله ای برسد که امکان ادامه فعالیت آن وجود نداشته باشد یا از پرداخت بدهی های خود ناتوان شده باشد و منحل شود.
انحلال شرکت در صورتی که تصمیم شرکا و سهامداران باشد باید به صورت رسمی در مرجع ثبتی کشور یعنی اداره ثبت شرکت ها و موسسات غیرتجاری ثبت شود. شرکت ها بر اساس میزان مسئولیت ها، نحوه نام گذاری، میزان سرمایه و تعداد شرکا به انواع مختلفی تقسیم می شوند. یکی از انواع شرکت ها، شرکت با مسئولیت محدود است.
در این مقاله قصد داریم درباره فرآیند انحلال شرکت مسئولیت محدود و پیامدهای آن صحبت کنیم. بنابراین با ما همراه باشید.
شرکت مسئولیت محدود چیست؟
تعریف شرکت مسئولیت محدود که در ماده 94 قانون تجارت بیان شده است به این شرح است: شرکت با مسئولیت محدود شرکتی است که بین دو یا چند نفر برای امور تجارتی تشکیل شده و هر یک از شرکا بدون اینکه سرمایه به سهام و قطعات سهام تقسیم شده باشد تنها تا میزان سرمایه خود در شرکت مسئول قروض و تعهدات شرکت است.
بنابراین طبق این تعریف، شرکت با مسئولیت محدود شرکتی است که با حداقل دو شریک در مراجع ثبت شرکت ها ثبت می شود. ویژگی مهم شرکت مسئولیت محدود این است که مسئولیت شرکا تا میزان سرمایه ای است که برای شرکت تخصیص داده اند و طلبکاران نمی توانند بدهی خود را از اموال شخصی شرکای شرکت درخواست کنند حتی اگر دارایی های شرکت کفاف دیون طلبکاران را ندهد.
انحلال شرکت مسئولیت محدود به چه دلایلی اتفاق می افتد؟
انحلال شرکت مسئولیت محدود وضعیتی است که به دلایل مختلفی از داخل شرکت یا از خارج و به درخواست طلبکاران و ذی نفعان ممکن است صورت بگیرد.
- به پایان رسیدن موضوع فعالیت شرکت یا غیرممکن شدن انجام آن
منظور از به پایان رسیدن موضوع فعالیت شرکت چیست؟
هر شرکت برای انجام فعالیت خاصی تاسیس می شود. زمانی که موضوع فعالیت شرکت عملا به پایان برسد یا دیگرامکان ادامه آن فعالیت وجود نداشته باشد، شرکت منحل می شود. به عنوان مثال یک شرکت برای انجام یک پروژه عمرانی معین تشکیل شده است. زمانی که این پروژه به اتمام برسد یا به هر دلیلی امکان ادامه پروژه سلب شود،انحلال شرکت اتفاق می افتد.
- زمانی که شرکت برای مدت معینی تشکیل شده باشد و آن زمان به اتمام رسیده و تمدید نشود.
- در صورتی که عده ای از شرکا که مجموع سهم الشرکه آنها بیش از نصف سرمایه شرکت است تصمیم به انحلال شرکت مسئولیت محدود بگیرند.
- در صورتی که به واسطه ضررهای وارده به شرکت، نصف سرمایه شرکت از بین رفته باشد و یکی از شرکا تقاضای انحلال کرده باشد، محکمه نیز دلایل او را موجه دیده باشد و دیگر شرکا حاضر نباشند سهمی را که در صورت انحلال به او تعلق می گیرد، به او بپردازند. در این صورت شرکت منحل می شود.
- ورشکستگی یکی دیگر از دلایل انحلال شرکت مسئولیت محدود است.
- در صورتی که در اساسنامه تعیین شده باشد که با فوت یکی از شرکا شرکت باید منحل شود، این اتفاق باعث انحلال شرکت مسئولیت محدود خواهد شد.
انحلال شرکت مسئولیت محدود به خاطر زیان های وارده به چه صورت است؟
همانطور که در بالا ذکر شد، یکی از مواردی که می تواند باعث انحلال شرکت شود، از بین رفتن سرمایه شرکت بر اثر زیان های وارده است. انحلال بر اثر این دلیل شرایط خاصی دارد که تمامی این شرایط باید برقرار باشند تا شرکت منحل شود.
- ضررهای وارده باید موجب از بین رفتن حداقل نصف سرمایه شرکت شده باشد.
- حداقل یکی از شرکا با ارائه دلایل از دادگاه انحلال شرکت را درخواست کند. متقاضی باید سودآور نبودن فعالیت شرکت را احراز کند تا دادگاه با درخواست انحلال موافقت کند.
در صورتی که دلایل ارائه شده موجه باشد، چه شرایطی پیش می آید؟
یک حالت این است که سایر شرکا حاضر باشند سهمی را که در صورت انحلال شرکت به متقاضی انحلال می رسید به او بپردازند، شرکت منحل نمی شود و شخص متقاضی انحلال شرکت مسئولیت محدود سهم خود را دریافت کرده و اخراج می شود.
اما اگر شرکا حاضر نباشند این سهم را پرداخت کنند، شرکت منحل شده و سهم وی پرداخت می شود.
نکته قابل توجه این است که از بین رفتن نصف سرمایه شرکت، شرط اولیه است و در صورت عدم وقوع این حالت، درخواست هیچ یک از شرکا برای انحلال شرکت بر اثر زیان وارده مسموع نخواهد بود.
بعد از انحلال شرکت مسئولیت محدود چه اتفاقی می افتد؟
زمانی که تصمیم انحلال شرکت مسئولیت محدود قطعی شد، در جلسه مجمع عمومی فوق العاده بایستی صورت جلسه انحلال شرکت تنظیم شود. تنظیم این صورت جلسه برای ثبت رسمی انحلال شرکت الزامی است. در این صورت جلسه باید مدیر تصفیه تعیین و برای عملیات تصفیه معرفی شود.
عملیات تصفیه بعد از انحلال شرکت مسئولیت محدود به چه صورت است؟
تصفیه به عملیاتی گفته می شود که طی آن تمام بدهی های شرکت پرداخت شده و مطالبات شرکت دریافت می شود. همچنین دارایی های شرکت نیز به فروش رسیده و میان ذی نفعان تقسیم می شود. بنابراین وظایف مدیر تصفیه شامل موارد زیر است:
- وصول مطالبات شرکت
- نقد کردن دارایی شرکت
- پرداخت بدهی های شرکت
- تقسیم دارایی باقیمانده میان شرکا
مدیر تصفیه انحلال شرکت مسئولیت محدود به طور معمول از میان مدیران شرکت انتخاب می شود مگر اینکه در اساسنامه شرایط دیگری پیش بینی شده باشد یا اینکه مجمع عمومی شرکت تصمیم دیگری گرفته باشد. همچنین اگر انحلال به حکم دادگاه باشد، دادگاه می تواند شخص مورد نظر خود را برای تصفیه شرکت انتخاب کند.
وظایف مدیران تصفیه
مدیر تصفیه وظیفه دارد به حساب های شرکت رسیدگی کند و ترازنامه و حساب سود و زیان در هنگام انحلال را تنظیم کند. مدیر تصفیه همچنین باید تعهدات باقی مانده شرکت را اجرا کند و مطالبات شرکت را دریافت کند. همچنین باید بدهی های شرکت را نیز صاف و دارایی های شرکت را نقد کند. در انتها نیز دارایی های باقی مانده بایستی میان شرکا تقسیم شود.
در صورتی که مدیر تصفیه از مقررات قانونی یا بندهای اساسنامه تخلف کند و شخص یا اشخاصی از این تخلف متضرر شوند، متضرر می تواند پس از اثبات تقصیر مدیر تصفیه و رابطه سببیت میان فعل زیان آور و زیان وارده، جبران خسارت خود را طلب کند.
کلام آخر
در صورتی که در این زمینه سوال بیشتری دارید و یا دچار مشکلی شده اید، می توانید از طریق تماس با گروه وکلای داور ارتباط برقرار کنید و سوالات خود را مطرح کنید.